Naujoji JK rezidento statuso suteikimo tvarka – spąstai imigrantams? (4)

Nuo šių metų vasario 1 d. Jungtinėje Karalystėje (JK) įsigaliojo nauja tvarka, numatanti nuolatinio šalies gyventojo (rezidento) statuso suteikimo pokyčius. Minėti imigracijos tvarkos pokyčiai taikomi JK gyvenantiems Europos ekonominės erdvės (Europos Sąjungos ir Islandijos, Norvegijos, Šveicarijos bei Lichtenšteino) piliečiams.

flickr.com (Chris Fleming) nuotr. / Britiškas pasas
flickr.com (Chris Fleming) nuotr. / Britiškas pasas

Priminsime, jog siekiant gauti nuolatinio JK rezidento statusą, iš pradžių reikia būti pagyvenus šalyje mažiausiai 5 metus. JK rezidentu laikomas asmuo, kuris šalyje praleidžia daugiau kaip 183 dienas per finansinius metus (nuo balandžio 6 d. iki kitų metų balandžio 5 d.), ir vieninteliai šio asmens namai yra JK. Vieninteliais namais gali būti nuosavas arba nuomojamas būstas, kuriame asmuo kiekvienais finansiniais metais praleidžia mažiausiai 30 dienų. Pagrindinis JK rezidento kriterijus – nuo visų pajamų (gaunamų tiek JK, tiek užsienyje) mokami mokesčiai.

Šių metų vasario 1 d. įsigaliojusių 2016 m. imigracijos (EEA) taisyklių (angl. Immigration (European Economic Area) Regulations 2016) 21 pastraipoje numatyta, jog prašymas dėl nuolatinio JK gyventojo statuso suteikimo turi būti pateikiamas užpildžius atitinkamą elektroninę formą www.gov.uk tinklapyje arba siunčiamas užpildžius atitinkamą popierinę formą paštu.

Tik įsigalioję naujieji pokyčiai jau sulaukė daug kritinių pastabų, daugiausia dėl naujų nuostatų dviprasmiškumo. Naująja tvarka reikalaujama, jog pildant 85 lapų prašymą dėl nuolatinio rezidento statuso suteikimo būtų pateikiami atitinkami įrodymai, pavyzdžiui, išvykimą ir atvykimą į JK patvirtinantys kelionės dokumentai. Tuo atveju, jei į nuolatinio rezidento statusą pretenduojantis asmuo daug kartų keliavo iš ir į JK, neviršijo įstatymais nustatytų buvimo užsienyje laikotarpių, tačiau neprisimena konkrečių datų arba neturi savo kelionių patvirtinančių dokumentų, nuolatinio rezidento statuso suteikimo prašymas gali būti įvertintas kaip neišsamiai užpildytas arba klaidingai pateiktas ir nedelsiant atmestas. Įdomiausia tai, jog kartą suklydus antrą kartą pildyti prašymo formos gali būti neleidžiama.

Taip pat neaiški naujoji nuostata dėl visiško (angl. complete) prašymo užpildymo, kai tam tikros vietos prašymo formoje yra tyčia paliktos tuščios. Kritikuojama ir prašymo dėl nuolatinio JK rezidento statuso suteikimo EEA piliečiui arba jo šeimos nariui suteikimo tvarka (prašymą privaloma pateikti tik būnant JK).

Kritikai nuogąstauja, kad minėtais pokyčiais JK vyriausybė arba siekia kuo labiau supaprastinti užgriuvusių prašymų lavinos nagrinėjimą, dėl menkiausios priežasties atmetant prašymus, arba šalies vyriausybė tiesiog neapsižiūrėjo ir pokyčiai netrukus bus atšaukti, o prašymų pateikimo tvarka – supaprastinta.

Atkreipiamas dėmesys ir į tai, jog JK Vidaus reikalų ministerija jau ne pirmą kartą privaloma tvarka siekia primesti minėtas prašymų formas EEA piliečiams, pretenduojantiems įgyti nuolatinio rezidento statusą, nors Europos Sąjungos teisės aktai nenumato jokių privalomų prašymo formų. Europos Sąjungos (ES) direktyvoje Directive 2004/38/EC numatyta, jog valstybės narės gali reikalauti tik kai kurių gyvenimo šalyje įrodymų, tačiau jokių privalomų prašymo formų reikalaujamų įrodymų sąraše nėra. Kitaip tariant, siekiantiems įgyti JK nuolatinio gyventojo statusą patvirtinančią kortelę/sertifikatą ES piliečiams šie dokumentai turėtų būti išduodami be sudėtingų, didelės apimties prašymų pildymo, tačiau privalomą prašymų pildymą įvedusi JK vyriausybė greičiau galės atmesti imigrantų prašymus.

Tiesa, ES piliečiams nebūtina išsiimti nuolatinio rezidento statusą patvirtinančio dokumento (sertifikato/kortelės), jis tik patvirtina esamas ES piliečių teises, tačiau šis dokumentas gali praversti kreipiantis dėl pilietybės suteikimo, įvairiose valstybinėse institucijose tvarkant savo arba sutuoktinio, kuris nėra ES pilietis, imigracinius reikalus, kreipiantis dėl tam tikrų pašalpų skyrimo (pavyzdžiui, dėl Income Support, Jobseeker’s Allowance, Employment and Support Allowance, Pension Credit, Housing Benefit, Council Tax Reduction, Universal Credit ir kitų pašalpų, kurias galima gauti pagyvenus JK tik tam tikrą laiką), grįžtant į Jungtinę Karalystę iš kitų šalių, įrodant darbdaviams savo teisę dirbti Jungtinėje Karalystėje ir kitais atvejais.

Imigrantams svarbu žinoti, jog, gavę nuolatinio rezidento statusą, jie užsienyje neturėtų praleisti daugiau nei 2 metus iš eilės, antraip šis statusas gali būti panaikintas (tiesa, tam tikrais atvejais gali būti taikomos išimtys). Ši problema dažniausiai išsprendžiama kreipiantis dėl JK pilietybės suteikimo.

Nuolatinio rezidento statusas dažnai vertinamas kaip tarpinė stotelė pilietybės įgijimo link. Priminsime, kad nuo 2015 m. lapkričio 12 d. įsigaliojo reikalavimas, jog pilietybės siekiantis JK gyventojas privalo pateikti nuolatinio rezidento dokumentą (sertifikatą/kortelę) arba, jei neturi nuolatinio rezidento dokumento, privalo jį išsiimti. Nuolatinis JK rezidentas (5 metus šalyje išgyvenęs žmogus) gali kreiptis dėl JK pilietybės suteikimo, jei nuolatinio rezidento statusą išlaiko bent 12 mėnesių (kitaip tariant, šalyje yra išgyvenęs iš viso 6 metus), yra išlaikęs gyvenimo šalyje testą „Life in the UK Test“ ir įrodo, jog moka anglų kalbą (anglų kalbos mokėjimo reikalavimas netaikomas jaunesniems nei 18 metų ir vyresniems nei 65 metai asmenims. Daugiau apie pilietybės suteikimo tvarką galite sužinoti ČIA).




Imigracija

Sek facebook'e!
ANGLIJA.today
ANGLIJA.today/reklama
AT imonės
Sek facebook'e!