Skelbimai

JK vyriausybės pareiškimas apie ES piliečių statusą po „Brexit“ referendumo (7)

Šių metų liepos 11 d. Jungtinės Karalystės (JK) vyriausybė išplatino oficialų pareiškimą apie šalyje gyvenančių Europos Sąjungos (ES) piliečių ir JK piliečių, gyvenančių ES, statuso pokyčius po „Brexit“ referendumo.

wikipedia.org/pixabay.com/fotor.com / Britiškas pasas
wikipedia.org/pixabay.com/fotor.com / Britiškas pasas

JK vyriausybės teigimu, artimiausiu metu jokių pokyčių aukščiau minėtų piliečių grupių statusui nebus, o pradėjus oficialų „Brexit“ procesą (aktyvavus Lisabonos sutarties 50 straipsnį), šalyje gyvenančių ES piliečių ir ES gyvenančių JK piliečių statusas bus apsaugotas, kol vyks JK derybos su ES dėl pasitraukimo sąlygų.

Siekdama išsklaidyti JK gyvenančių ES ir trečiųjų (ne ES) piliečių nuogąstavimus, JK vyriausybė atsako į aktualiausius klausimus.

Gyvenu JK daugiau nei 5 metus. Kaip JK sprendimas pasitraukti iš ES paveiks mane?

ES piliečiai, kurie nepertraukiamai ir teisėtai gyveno JK mažiausiai 5 metus automatiškai įgyja nuolatinio gyventojo statusą. Tai reiškia, jog, pagal galiojančius ES įstatymus, jie gali nuolat gyventi JK. ES piliečiams, kurie tapo nuolatiniais JK gyventojais, nebūtina oficialiai užregistruoti savo statuso.

ES piliečiai, kurie nepertraukiamai ir teisėtai gyveno JK mažiausiai 6 metus gali prašyti JK pilietybės. Pilietybės gavimo kriterijus galima rasti čia

Kas bus, jei JK gyvenu mažiau nei 5 metus?

  • ES piliečiai ir toliau, pagal galiojančius ES įstatymus, turi teisę gyventi JK. ES piliečiams niekur nereikia registruotis, siekiant pasinaudoti savo laisvo judėjimo teisėmis ir pareigomis. Tiems asmenims, kurie nuspręs gauti registracijos sertifikatą, šio sertifikato išdavimo tvarka ir šalies vyriausybės politika nesikeičia ir po „Brexit“ referendumo.
     
  • Ne ES (trečiųjų šalių) piliečiai ir toliau turi gauti leidimą šeimai (angl. family permit), jei pagal galiojančius ES įstatymus nori įsikurti JK ir neturi ES valstybės gyventojo (rezidento) kortelės. Atvykimo į JK tvarka trečiųjų šalių piliečiams ir toliau išlieka nepasikeitusi.
     
  • Išplėstinės ES piliečių šeimos nariai (angl. extended family members) itr toliau privalo gauti registracijos sertifikatą (jei jie yra ES piliečiai) arba rezidento kortelę (jei jie yra ne ES piliečiai), jei jie nori gyventi JK. Šiuo klausimu galiojanti tvarka ir toliau išlieka nepasikeitusi.
     
  • JK gyvenantys Airijos piliečiai, kurie pagal galiojančius įstatymus daugeliu atvejų teisiškai yra prilyginami JK piliečiams, ir toliau galės mėgautis savo teisiniu statusu – šiuo klausimu galiojanti tvarka nesikeičia.
     
  • Kroatijos piliečiams, norintiems dirbti JK, ir toliau reikės gauti registracijos sertifikatą. Ši nuostata įgyvendinama pagal pereinamojo laikotarpio susitarimą, kuris įsigaliojo, kai Kroatija 2013 m. prisijungė prie ES. Sertifikato tipas priklausys nuo to, ar Kroatijos piliečiams reikės leidimo dirbti JK ir jų darbo pobūdžio. Šiuo klausimu jokių naujų pokyčių nėra.

Ar JK vyriausybė planuoja iš šalies deportuoti ES piliečius?

  • Kol nėra jokių teisinių pokyčių, draudžiančių ES piliečiams gyventi JK, nėra ir jokio teisinio pagrindo ES piliečių deportacijai iš JK.
     
  • Kaip ir prieš „Brexit“ referendumą, ES piliečiai iš JK galės būti deportuojami tik tada, jei jie bus laikomi pavojingais, galinčiais kelti rimtą grėsmę visuomenės saugumui, gyvenančiais neteisėtai šalyje arba piktnaudžiaujančiais savo laisvo judėjimo teise.


Komentarai

Bronius Barauskas Jei pasmaukysi kokiam premjerui tai galesi atvaziuoti ir priims.
marius o kaip pvz kas turi angliskas teises kas su jom laukia? ar galios europoj ar ne? arba jei man truksta metu ar dviejiu iki 5 metu limito ir as esu isvykes is uk
JONAS tu Valera smauk is kur atsmaukei...ir nesik I kelnes...
valera eu istatymai nebegalios jk tad visi smauksit


Imigracija

Sek facebook'e!
ANGLIJA.today
ANGLIJA.today/reklama
AT imonės
Sek facebook'e!